mandag 13. september 2010

Funksjonalismen

Funksjonalisme
Begrepet "funksjonalisme" kan brukes i mange ulike sammenhenger, men i dette innlegget skal jeg fokusere på arkitekturen. Funksjonalismen blomstret på begynnelsen av 1900-tallet. All unødvendig dekor og gamle stilelementer ble fjernet. Arkitekturen ble ren og funksjonalistisk. I 1926 lagde Le Corbusier ei liste over punkter som var sentrale innenfor ny arkitektur.

1. Skjelett av stålarmert betong
2. Flatt tak med terrasse
3. Fri innvendig planløsning
4. Horisontale vinusbånd
5. Den frie fasaden skulle komponeres

Det viste seg senere at disse punktene skulle bli grunnsteinene for funksjonalismen.

Mies van der Rohe
Mies van der Rohe er en av de fire store innen arkitekturen. Han er kjent for å bruke stål, glass og betong. Arbeidet hans har lagt grunnlaget for skyskrapere med hele glassfasader. Du har helt sikkert hørt uttrykket "less is more". Dette utrykket ble først sagt av Mies van der Rohe.  En av hans konstruksjoner er Farnsworth House.


Farnsworth House
Huset ble bygd allerede i 1951, og er kjent innenfor funksjonalismens arkitektur. Funksjonalismen var på denne tiden en avantgardebevegelse. Huset har rene, enkle former og er bygd med materialene stål, glass og betong. Konstruksjonen har alle kreteriene for å være et funksjonalistisk hus.Konstruksjonens omgivelser er nøye planlagt. Det er omringet av natur, og på grunn av at huset er bygget på et plan, glir det veldig lett inn i miljøet. 


            












Jeg syns at funksjonalismens arkitektur er fantastisk. Rene, mekaniske linjer, gjør at arkitekturen er funksjonell og harmonisk.

no.wikipedia.org/wiki/Funksjonalisme_(arkitektur)
www.farnsworthhouse.org/history.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar