tirsdag 26. april 2011

František Kupka

I månedsskifte mars-april var klasse 3SF på skoletur til Praha. Vi hadde en fantatisk uke med sol, varme, kunst, mat og ikke minst flott arkitektur. Den siste dagen tilbringte vi noen timer på Nasjonal Galleriets moderne avdeling. Blant mange fabelaktige kunstnere plukket jeg ut en favoritt.

František Kupka (1871-1957) er en tjekkisk kunstner. Han tok en klassisk utdannelse i hjemlandet, men da han senere reiste til Paris for å utfolde sine kreative evner, fikk han sansen for moderne kunst. Abstraksjon og kubisme fanget særlig hans oppmerksomhet. Et av hans kjente verk henger i Praha. Navnet på dette mesterverket er Cosmic Spring 1. Det er en organisk og dynamisk komposisjon med mye liv. Han spiller på komplimentærfarge kontrasten, men også en del pasteller. Dette gir komposisjonen et hermonisk og balansert uttrykk.

Kupka har malt flere malerier i samme stilen, men grunnen til at akkurat dette faller i smak hos meg, ligger i hans bruk av farger og den åpne komposisjonen som trekker oss inn i bildet. Jeg får assosiasjoner til et eventyrland fylt med blomster. Det er en komposisjon der hver enkelt kan velge hva de vil se i bildet. Man kan fantasere om hva man vil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar